Wist je dat onzindelijkheid bij katten een van de meest voorkomende gedragsproblemen zijn en ook de grootste reden van afstand is? Je kat heeft echt wel zijn reden om naast die bak te gaan. Zullen we daar al eens naar kijken.
Waarom plast mijn kat naast de kattenbak?
Eerst en vooral moet je medische problemen gaan uitsluiten. Ga dus zo rap mogelijk naar jouw dierenarts. Een kat met pijn, schildklierproblemen of blaasproblemen gaan vaak naast de kattenbak. Maar ook katten met diabetes, nierproblemen en gastrointestinale problemen doen dit. Wanneer je kat grondig onderzocht is en geen medische problemen gevonden zijn kan je gedragsmatig gaan kijken.
Sexueel gedrag kan sproeien veroorzaken. Dus wanneer jouw kattin of kater niet steriel is en er loopt een andere kater of kattin buiten, kan het gebeuren dat je kat begint te sproeien. Steriel maken is dus de boodschap!
Angst of stress is een grootte reden voor katten om naast de bak te gaan. Ze zoeken een andere plaats om te gaan plassen waar ze zich wel veilig voelen. Ze kunnen plaatsen gaan markeren waardoor ze aangeven dat die plaats geen veilige plaats is. Andere katten in het huishouden kunnen de weg naar die kattenbak blokkeren. Ook verandering in het huishouden kan er voor zorgen dat de kat die plaats niet meer veilig vind en een andere veiligere plaats gaat gaan zoeken.
En een van de belangrijkste redenen (en de makkelijkste die hier tussen zit om op te lossen) is dat de kattenbak of het kattenzand niet naar wens is voor jouw kat. De voorouders van de kat leeft in de savannes (veel zand dus). Ze zijn gewoon om hun stoelgang en urine onder te graven in fijn zand. Dit om er voor te zorgen dat andere roofdieren hen niet konden vinden. Onze lieve viervoeters hebben ook graag zand. Liefst dan nog eens klonterend en niet geurend. En net als ons zijn katten ook propere dieren. Ze gaan graag op een proper toilet, dus is het belangrijk om hun toitel 1 à 2 keer per dag uit te scheppen. De plaats en de grootte van de kattenbak bepaalt ook of je kat al dan niet er in gaat.
De ideale kattenbak
Hoe ziet een ideale kattenbak er uit? Een goede kattenbak moet groot genoeg zijn. Katten hebben graag dat ze makkelijk in en uit hun bak kunnen. Dat ze zich makkelijk kunnen draaien en graven zonder de randen te raken. Dat wil dit zeggen dat de bak ongeveer 1.5 keer zo groot moet zijn als jouw kat. Zoeken dus naar een heel grote kattenbak! (Wist je dat een grote waston ook kan dienen als een kattenbak? Hoge randen, geen deksel en ruim genoeg). Haal het deksel van de bak, want de meeste katten kijken graag over de hoge randen heen om te zien of er geen gevaar aan komt (andere kat, hond, kind, …). Zorg dat de bak hoge randen hebben. Deze dienen dan weer als soort van privacy (let op met kittens en oudere katten, zij kunnen het moeilijk hebben om hier in te gaan). Katten graven graag hun urine en stoelgang onder, dus zorg ervoor dat er zeker genoeg zand in ligt zodat ze alles kan ondergraven.
Waar plaats ik de kattenbakken?
Wanneer je een goede kattenbak hebt moet je nu nog gaan kijken waar je nu juist die kattenbak gaat plaatsen. Zorg ervoor dat je altijd een extra kattenbak hebt staan. De regel is dus: het aantal katten plus 1 extra bak. Zorg er ook voor dat op elk verdiep waar de kat komt een kattenbak staat. deze bak staat best op een rustige plaats waar de kat makkelijk in en uit kan (niet tussen twee muren zodat er maar 1 in en uitgang is). Let er ook op dat het op een plaats staat waar weinig passage is. Jij gaat ook niet graag naar het toilet waar continu passage is hé. Rust is belangrijk.
Heb jij nog vragen over waarom je kat naast de kattenbak gaat? Heb je alles toegepast dat hierboven uitgeschreven staat maar blijft hij nog steeds op een andere plaats gaan? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen.
Make your cat’s happy!
Groetjes, Jana