Is jouw hond of kat te dik?

Een mens met overgewicht wordt aangeraden om af te vallen. Dit voor medische redenen. Bij dieren is dit juist hetzelfde. Wat zijn nu de gevaren van overgewicht? Je geliefde viervoeter kan suikerziekte krijgen, kan problemen krijgen met zijn gewrichten waardoor het springen en het bewegen bemoeilijkt en pijnlijker maakt. Het onderhoud van de vacht verloopt moeilijker waardoor de vacht minder gaat glanzen en er meer klitten ontstaan. Ook wordt het hart zwaarder belast waardoor er klachten kunnen optreden zoals kortademigheid. Daarnaast ligt de uithouding een stuk lager wat bij sommige dieren tot frustratie kan leiden omdat ze bepaalde handelingen (zoals spelen of jagen) niet meer kunnen doen.

Wat zijn de oorzaken van overgewicht?

  • Teveel en/of te energieke voeding, met vaak ook wat tussendoortjes.
  • Te weinig lichaamsbeweging
  • Castratie/ sterillisatie
  • Genetische aanleg
  • Ziekten (schildklierprobleem, Cushing, arthrose, …)
  • Gedragsprobleem (eten uit verveling, frustraties wat kan resulteren in vernielzucht)
  • Ouderdom

Hoe zie je dat jouw huisdier overgewicht heeft?

Je moet kijken naar de flanken. Deze moeten een klein beetje invallen. De ribben zijn ook een indicatie om te weten of jouw hond een goed gewicht heeft of niet. Wanneer je ze (licht) kan voelen, zonder druk uit te oefenen is je hond vaak goed van gewicht. Als ze geen dikke vacht hebben kan je ze heel voorzichtig zien. Wanneer ze te goed zichtbaar zijn, is je huisdier vaak te mager. Als je toch wat meer druk moet uitoefenen om de ribben te voelen zal je moeten opletten dat je hond of kat niet te dik wordt. De tekening hieronder kan je verder helpen om het te beoordelen. Ben je het niet zeker? Vraag raad bij jouw dierenarts!

Wanneer is mijn hond of kat te dik?

Hoe laat jij je hond vermageren?

Eerst en vooral, neem contact op met de dierenarts! Laat al het medische uitsluiten en indien nodig laat medicatie opstarten. Ook zal jouw dierenarts jij en je dier goed begeleiden naar opstart van de juiste voeding en hoeveel ze mogen afvallen in welke tijdsperiode.

Daarnaast zal een kwalitatieve voeding met beperkte calorieinname belangrijk zijn. Ook zullen de tussendoortjes beperkt moeten worden. Voedselpuzzels kunnen helpen om jouw dier iets trager te doen laten eten, waardoor ze rapper een verzadigd gevoel krijgen.

Laat het dier meer bewegen. Pas de beweging wel aan naar het dier toe! Een hond met overgewicht kan niet direct 10km gaan wandelen. Bouw alles heel geleidelijk op.

Heb je nog vragen hierover? Aarzel dan niet om contact op te nemen!

Groetjes, Jana