Waarom eet mijn kat mijn kamerplanten op?

Je houdt van je kat en je houdt van planten. Niet altijd de beste combinatie.  Gebeurt het ook af en toe (of vaak) dat je kat aan de planten zit? Dat ze er naar klauwt of zelf opeet? Niet altijd veilig! Zeker als je een giftige soort staan hebt zoals een lelie, Calla, of Monstera (meer giftige soorten kan je hier https://www.aspca.org/pet-care/animal-poison-control/toxic-and-non-toxic-plants?field_toxicity_value%5B0%5D=02&page=3  terug vinden).

Calla, Lelie, Monstera
Calla, Lelie, Monstera

Maar wat doe je er aan? Straffen? Neen, want dat geeft je kat stress, het zorgt voor een slechte relatie tussen jou en je kat en het lost het probleem niet op. Eerst moet je weten waarom je kat dit doet.

Waarom eten katten planten?

In het wild eten katten onrechtstreeks planten door de maaginhoud van hun prooi op te eten. Dus het is niet abnormaal dat ze een keer van een plant eten. Maar continu tot dat het zelf een obsessie wordt is niet gezond. We weten dat er een aantal mogelijke oorzaken zijn over waarom katten nu (kamer)planten eten.  Wanneer dieren dingen gaan eten die niet in hun normale voedingspatroon passen, is het belangrijk dat we medische oorzaken gaan bekijken. Klachten in het maag-darmstelsel, onderliggende allergieën, of een tekort in bepaalde voedingssuplemenenten kunnen ervoor zorgen dat ze gaan knagen aan planten. Daarnaast is ook gebleken dat stress een oorzaak kan zijn voor het eten van planten en andere items die katten normaal niet eten. Ze gaan dan aan allerlei dingen beginnen bijten om zo een manier te vinden om zich beter te voelen en om te kunnen gaan met de stress (vergelijk het met ons die dan continu kauwgom zitten te eten, of aan ons nagels bijten). Naast al dit, kan er ook een logische verklaring zijn. Soms wordt het jachtinstinct van de kat gewoon getriggerd omdat de plant beweegt (door een briesje wind). Dan gaan ze er op gaan jagen en in bijten. Maar verveling en het verkrijgen van aandacht is zeker ook een mogelijkheid. Wanneer je iedere keer reageert als je kat aan een plant bezig is, kan ze gaan leren om zo aandacht te krijgen en dit steeds meer te gaan doen.

Hoe kan je dit probleem nu oplossen?

Eerst en vooral moet je je kat medisch volledig laten nakijken. Is er medisch geen probleem dan kan je gaan kijken naar de andere puntjes. Verveelt de kat zich of vraagt hij om aandacht? Dan is dit een teken dat je je kat meer moet gaan uitdagen. Dit kan je doen door er meer mee te spelen, maar ook door de omgeving te verijken met verschillende geuren zoals catnip of valeriaan.  Wanneer je kat dit doet omdat ze stress heeft, zal je moeten zoeken waarom ze stress heeft. Verandering van omgeving, nieuwe uren dat je moet gaan werken, is er een baby, pup of andere kat bij gekomen, loopt er een vreemde kat in de tuin, … Lukt het je niet om de stress op te lossen, neem dan zeker contact op met een gedragstherapeut. Daarnaast kan je er ook voor zorgen dat de planten minder interessant worden door het ergens anders leuker te maken. Dit doe je door, zoals hierboven gezegd, meer te spelen met je kat, mentale uitdaging te geven maar ook dingen te geven waar ze wel mogen op knagen zoals matatabihout, kattengras, catnip en valeriaan (in een kussentje of speeltje). Verwijder alle mogelijke verleidingen, maar vooral, hou het veilig in huis en verwijder giftige planten en koop niet giftige planten, zodat mocht ze er toch nog aan zitten, dat je je niet ongerust moet maken over de gezondheid van jouw viervoeter.

Matatabi hout
Matatabi hout
Kattengras
Kattengras

Heb je hierover nog vragen?

Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen!

Keep them (and yourself) happy!

Groetjes, Jana