“Bezint eer ge begint ….”

Wist je dat er jaarlijks honderden dieren worden afgestaan of zelf ingeslapen? Hier krijg je een opsomming van de grootse redenen van afstand:
 • Gedragsproblemen
 • (medische) kosten
 • Verhuis
 • Geen tijd
 • Overlijden van de eigenaar

Als we dan kijken naar euthanasie is dit voornamelijk medische redenen alsook gedragsproblemen.

Een gemiddelde leeftijd van afstand van een hond of kat is tussen de 5maand en de 3jaar.

Zonde dat er zoveel dieren in het asiel terecht komen, vaak omdat de eigenaar niet altijd even goed wist wat het was om een huisdier in huis te hebben. Wat voor tijd en geld het kan kosten, maar ook vaak omdat een hond of kat onvoldoende begrepen werd.
Je wilt een hond of kat. Leuk! Maar heb je er goed over nagedacht? Hieronder een kort lijstje dat jij voor jezelf eens moet beantwoorden voor je aan een huisdier begint:

 • Waarom wil ik een huisdier?
 • Past dit binnen mijn huishouden?
 • Heb ik voldoende tijd om het huisdier te verzorgen? (Ja, ook katten vragen veel tijd!)
 • Hoe ziet mijn toekomst er uit? (Kinderen? Verhuizen? Leeftijd? … )
 • Heb ik de financiele middelen om het dier te verzorgen? Er zijn de maandelijkse / jaarlijkse kosten (voeding, vaccinatie, …) maar ook onvoorziene kosten (het dier wordt ziek, heeft een allergie, gewrichtsproblemen, er moet een bloedonderzoek uitgevoerd worden, het dier heeft hart-, schildklierproblemen, het moet geopereerd worden, … )
 • Ben je bereid om met de hond naar de hondenschool te gaan, privélessen te volgen?
 • Ben je bereid indien de hond/ kat gedragsproblemen vertoont een gedragstherapeut in te schakelen?
 • Wat gebeurt er met het dier wanneer je op reis gaat?

Oké, je bent er aan uit dat je een huisdier wilt en je kan bovenstaande vragen beantwoorden. Voor wat ga je dan? Hond of kat? Rasdier of toch maar een kruising? Hoeveel plaats heb je voor het dier? Wat moet je aanschaffen om te voldoen aan de noden van het dier?

Heb je goed nagedacht welk ras bij jou past? Want ieder ras heeft zijn typische karaktertrekken. De ene zijn zeer actief, terwijl de andere juist liever in hun mand liggen, de ene is heel vocaal, of toch liever wat stiller? Wil je een hond die gemakkelijk te trainen is? Eerder rustig is of toch liever een doorzetter? Kan dit ras goed overweg met kinderen? …

Heb je voldoende opzoekwerk gedaan? Goed! Waar ga je het dier halen? Ga je een adopteren en een nieuwe start geven? Heb jij je goed laten informeren over dat dier? Wat is de geschiedenis? Zijn er medische problemen? Reden afstand? Wat zijn de karaktertrekken?

Of ga je toch liever voor een rasdier? Waar ga je het halen? Waar let je op als je bij de fokker bent? Wat zijn de typische medische aandoeningen van dat ras (Duitse herder – heupdysplasie, Bulldoggen – ademhalings- en huidproblemen, Britse korthaar – hartproblemen, … ), Hoe voel jij je bij die fokker? Ben je zeker dat je niet bij een broodfokker zit? (Ook zij kunnen honden/ katten in huis opvoeden).

Ben je er nog steeds niet aan uit? Geen probleem! Schakel hulp in van een professional!

Wanneer je een goede, weloverwogen start maakt,  zorg JIJ er al voor dat er een hond of kat minder in het asiel beland of geuthanaseerd wordt.

Heb je nog vragen over de aanschaf van een hond of kat of over een gedragsprobleem? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen.

Groetjes, Jana