Gentle leader bij de hond

Steeds vaker zie ik mensen met hun hond wandelen en gebruik maken van een gentle leader.

Wat is dit juist?

Een gentle leader is een tuigje die je rond de neus van de hond en om het hoofd doet. Het wordt aangeprezen als een hulpstuk om je hond dicht bij jou te leren wandelen. Hoe zit dit nu juist in elkaar? Onderaan het neusstuk zit een ring waar je de leiband aan bevestigt. Wanneer de hond voor gaat lopen is het de bedoeling dat, wanneer de leiband opspant, het het hoofd van de hond gaat draaien en zo niet verder kan lopen/ trekken.

Hond met Gentle Leader
Hond met Gentle leader

Wat zijn de gevaren van een gentle leader?

Een gentle leader kan helpen bij het wandelen maar heel veel eigenaars starten er mee zonder dat ze weten hoe ze het correct gebruiken. Veel honden die dit dragen krabben aan hun gezicht. Dit komt omdat het tuigje niet correct is aangebracht en vaak te los zit. Het schuift weg en weer en het kruipt regelmatig op tot aan de ogen. Het irriteert het dier op dat moment.

Ook trekken eigenaars nog steeds aan de leiband wanneer de hond voor loopt. Eerlijk? Dit breekt mijn hart. Als dierenartsassistente en gedragstherapeute heb ik al een aantal keer een nekhernia gezien bij honden die zo een gentle leader dragen. Dit veroorzaakt enorm veel pijn bij het dier en moet in erge gevallen geopereerd worden. Wanneer je je hond wilt leren wandelen aan de leiband, is het de bedoeling dat je hem gaat belonen voor goed gedrag. Ongeacht of je hier dan een hulpstuk voor gebruikt of niet. Straffen wordt echt wel afgeraden. Eigenlijk werkt een Gentle leader ook als een soort “straf”. Wat gebeurt er. De hond loopt voor, er komt spanning op de leiband, het hoofd wordt opzij getrokken wat een onaangenaam gevoel creëert. Het onaangenaam gevoel is dus een soort straf. Trek dus nooit aan een leiband ( ook wanneer je hond een gentle leader aan heeft!). Dit kan angsten en nekletsels gaan creëren.

Ik krijg het nog moeilijker wanneer ik dan eigenaars zie wandelen met hun hond (die een Gentle leader draagt), en die gentle leader is dan bevestigd aan een lange leiband. Waarom heb ik het hier zo lastig mee? De hond heeft hier de plaats om rapper te lopen. Doordat hij meer plaats heeft om te kunnen lopen, kan er meer kracht ontwikkeld worden wanneer hij op het einde is van zijn leiband. Op dat moment krijgt jouw hond een felle ruk aan zijn hoofd met alle gevolgen van dien (pijn, medische letsels en ontwikkeling van angst voor iets dat op dat moment gebeurde).

Teveel nadelen ten opzichte van het voordeel…

Deze gentle leader kan  helpen om je hond niet te laten trekken aan de leiband, maar zoals je mij hoort komen, ben ik hier geen fan van omdat er teveel nadelen aan verbonden zijn (het correct aan doen, geen straf (mag nooit, wandelen moet leuk zijn), onaangenaam voor de hond, medische klachten, … ). Ik ben een grote voorstander van het gedrag te belonen dat je wilt zien, en dit lukt overigens bijna altijd zonder hulpstuk.

Ervaar je problemen bij het wandelen? Heb je al vanalles geprobeerd? Zijn wandelingen voor jou en je hond niet meer aangenaam? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen! Samen kunnen we kijken naar wat de beste oplossing is voor jou en je hond. Samen kijken we hoe we een wandeling opnieuw aangenaam en ontspannend kunnen maken voor beide partijen. Want daar draait het ten slotte om.

Groetjes, Jana