Krabt jouw kat ook aan de meubels en wat kan je hier aan doen?

Wist je dat krabben een natuurlijk gedrag is bij katten? En je het dus eigenlijk niet mag af leren.

Waarom krabben katten?

Katten krabben om hun nagels te scherpen, om hun spieren uit te rekken en om geuren achter te laten. Onderaan de poten zitten kleine kliertjes die geuren produceren specifiek voor jouw kat. Die geuren gaan ze gebruiken om ergens binnen hun leefomgeving af te zetten. De geurafzetting gebeurt voornamelijk in tijden van stress of wanneer er iets nieuw is in de omgeving dat je kat onzeker maakt. Wij wisten bijvoorbeeld dat wanneer we een nieuwe zetel gingen kopen dat onze kat er wel een aantal keren zou aan krabben, hoe frustrerend dit voor ons ook is, maar het is nieuw voor hem, waardoor hij graag zijn geur er op af zet. Dit hebben we opgelost door een krabplaats er naast/ tegen te creëren. Daarnaast krabben katten ook uit frustraties of wanneer ze overlopen van energie en dit als uitlaatklep gebruiken. Wist je dat krabben ook aangeleerd kan zijn? Ze weten als ze aan jouw stoelen krabben dat jij iets gaat doen. Dit mag dan positieve of negatieve gevolgen hebben (er naar toe lopen of er iets naar gooien). Je hebt ze aandacht gegeven, wat een belonend effect heeft en dit gedrag zich zal herhalen.

Waarom krabt jouw kat nu aan de meubels?

  • Zijn er te weinig andere plaatsen waar hij kan krabben?
    • Dan is dit makkelijk op te lossen. Creëer verschillende krabmogelijkheden. Zowel verticaal als horizontaal.
  • Zijn die krabplaatsen niet goed gelegen?
    • O ja! Katten zijn zindelijk 😉 . het heeft een reden waarom de ene krabpaal niet gebruikt wordt en de andere wel. De ene kan bijvoorbeeld gebruikt worden als slaapplaats en katten doen niets liever dan opstaan, rekken en direct krabben.  Wij hebben een krabplaats voorzien aan de deur van onze slaapkamer. Wanneer we opstaan ligt onze vriend daar te wachten (hij mag niet meer bij ons slapen aangezien hij het zo leuk vind om ons s’nachts steeds wakker te maken). Het eerste wat hij doet als we naar buiten komen is krabben aan dat plankje om ons dan te komen begroeten. Zalig die begroeting! Een krabplaats kan te afgelegen liggen. Het is niet toegankelijk of aantrekkelijk genoeg voor jouw kat. Verplaatsen die handel!
  • Heeft jouw kat stress?
    • Hier is het belangrijk om te kijken wat de oorzaak van stress is. Nieuwe omgeving? Stress van een ander dier? Onzekere kat? Verandering in het huishouden? …

Stress is niet direct opgelost en hier is het raadzaam om een gedragstherapeut in te schakelen die jou en je kat goed kan bijstaan om zich beter te laten voelen (want er zal bij jou ook wel frustraties ontstaan wanneer jouw lieve viervoeter maar blijft krabben aan de zetel of stoelen). Maar je kan al beginnen door veel krabplankjes bij te plaatsen zodat jouw kat zich hier al op kan uitleven (zoals wij ons kunnen uitleven op een bokszak).

Wat met straffen?

Probeer nooit het krabben af te leren door middel van straf. Ten eerste, is het natuurlijk gedrag en mag het niet afgeleerd worden. Ten tweede zorg je ervoor dat je kat ofwel meer stress ervaart wat op zijn beurt ervoor zorgt dat ze meer gaat gaan krabben of je geeft ze aandacht. Positief of negatief (er naar toe gaan en wegjagen of er iets naar gooien). De kat wordt beloond en het gedrag zal zich herhalen. Een mooi voorbeeld hiervan is opnieuw onze kat. Hij gaat iedere keer aan het raam zitten om naar buiten te gaan, maar wanneer we niet rap genoeg opstaan gaat hij op zijn gemak naar de stoelen en begint hij daaraan te krabben. Dit hebben we hem per ongelijk aangeleerd dat wanneer hij dit doet, we hem buiten steken. Dus ondanks dat het huis hier vol ligt met krabplanken blijft hij aan onze stoelen krabben, maar dit dan omdat hij aandacht vraagt.

Heb jij nog vragen hierover? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen!

Make youre cats happy!!

Liefs Jana